Нутриціологиня Надя Андрєєва порадила, які трави та листові овочі варто відкрити для себе цієї весни, щоб отримати максимальну користь від сезону зелені.

До теми Як правильно зберігати зелень без втрати користі: дієвий лайфхак

Так, за словами Андрєєвої, листові овочі часто називають гіркою зеленню через їхню домінантну гірчинку. Проте серед них можна знайти й солодкі, гострі та кислі овочі. А ще їх можна розділити на дві основні категорії: овочі з м'яким та різким смаком, каже Андрєєва.

Шпинат, листовий буряк, китайська та листова капуста належать до групи з м'яким смаком, а кучерява капуста, листова гірчиця, рукола, кульбаба, щавель і ріпа – до овочів з різким смаком,
– уточнила нутриціологиня.

Більшість екзотичних трав можна виростити вдома
Більшість екзотичних трав можна виростити вдома / Фото pixabay

Перелік гірких трав та листових овочів

  • рукола
  • листя кульбаби
  • молода кропива
  • гірчичне бадилля
  • бадилля буряка
  • бадилля ріпи
  • водяний крес
  • ендивій
  • амарант
  • салат фризі
  • листова капуста калі (кейл)
  • салат радічіо.

За словами Наді Андрєєвої, більшість з цих рослин хоч і звучать екзотично, але їх можна виростити самостійно на підвіконні, городі або зібрати в лісі під час прогулянки.

Читайте також Щоб банани не чорніли: 2 робочих лайфхаки, як зберігати зелені та стиглі плоди

Як вибирати листові овочі

  1. При покупці зелені зверніть увагу на листя. Воно повинно бути хрустким, свіжого зеленого кольору.
  2. Постарайтеся вибирати рослини, вирощені місцевими фермерами, в яких немає пестицидів.
  3. Ніжне, тендітне листя швидко псується, тому використати його краще якнайшвидше.