Форма має значення: як обрати для страви правильний вид макаронів

17 серпня 2021, 12:18
Читать новость на русском
СПЕЦПРОЄКТ

Макарони – універсальний, а тому мегапопулярний продукт у всьому світі. З них можна приготувати що завгодно. За різними даними, існує від 400 до 600 форм макаронів, а рецептів із ними – декілька тисяч!

Навіщо таке розмаїття і якої форми вироби обрати для конкретної страви – про це читайте далі.

Важливо Знай своїх: Олександр Педан довів, що макарони з м'яких сортів пшениці не гірші, ніж з твердих

Типи макаронних виробів

Передусім, макаронні вироби розрізняються за довжиною (на довгі та короткі), а також за призначенням (для фарширування й запікання). Серед коротких розрізняють фігурні та супові. Утім, розподіл цей досить умовний, адже ніхто не забороняє замість короткої вермішелі додати до супу спіральки чи ріжки, а замість великих трубчастих канелоні нафарширувати й запекти "мушлі".

Бренд "Тая" виготовляє продукцію на будь-який смак / Фото "Тая"

Важливо! Кожен обирає той тип макаронів, який йому більше до вподоби. Однак зауважимо: вибір залежить не лише від вашого смаку, а й від страви, яку ви плануєте приготувати. Наприклад, соус краще тримають рифлені та фігурні вироби. Якщо ж хочете відчувати смак самої пасти, тоді краще візьміть довгі та гладкі макарони. Тонкі та дрібні вироби – гарна ідея для супів, фігурні – мають ефектний вигляд у салатах та гарнірах.

Довгі макарони

До цього виду належать, зокрема, спагеті, спагетіні, а також соломка та лапша. Щоб страва була смачнішою та ароматнішою, спагеті зазвичай подають із різними соусами. Це можуть бути загальновідомі болоньєзе чи карбонара, соус з обсмаженими креветками, помідорами та часником або вершковий з грибами. Також гладкі довгі макарони можна посипати сиром або зробити до них підливу з курячого філе, зелені та лимонного соку.

Короткі макарони

Це знайомі всім нам спіральки, завитки, ріжки, пера, вермішель – варіантів безліч. Такі макарони найчастіше поливають густим соусом зі шматочками м'яса чи овочів. Це дає змогу якнайповніше відчути смак заправки. А дрібні макарони, як правило, додають до перших страв, адже, скажімо, павутинка швидко готується й робить смак страви насиченішим.

Вирішили приготувати суп? Оберіть для нього смачну павутинку чи вермішель ТМ "Тая" / Фото "Тая"

Також із короткої дрібної вермішелі чи павутинки готують запіканки та десерти.

Різноманітні макаронні вироби пропонує бренд "Тая". Це українська продукція, що за якістю не поступається італійській.

Для фарширування підійдуть великі трубочки, равлики або черепашки, які начиняють м'ясом, сиром, зеленю та заливають соусом. А для класичної страви лазанья вибирайте однойменні макаронні вироби, або не лінуєтесь розкачувати тісто власноруч.

Цікаво Не твердими сортами єдиними: як корисно й смачно готувати макарони з м'якої пшениці

Смачні страви від ТМ "Тая"

Соломка із соусом аматричана

Інгредієнти (на 2 порції):

  • соломка "Тая" – 200 грамів;
  • копчена грудка, бекон або панчета – 100 грамів;
  • томати у власному соку (консервовані без оцту або свіжі без шкірки) – 350 грамів;
  • сир пекорино чи пармезан – 30 грамів;
  • петрушка – 1 пучок;
  • цибуля – 1 штука;
  • часник – 2 зубчики;
  • сіль та перець – на ваш смак.

Соломка із соусом аматричана приємно здивує ваших гостей / Фото "Тая"

  1. Для соусу наріжте м'ясо невеличкими кубиками, викладіть до нагрітої сковорідки й підсмажте до рум’яної скоринки.
  2. Цибулю та часник почистіть. Цибулю наріжте тонкими півкільцями, часник – тонкими пластинками. Додайте до м'яса й обсмажте до золотавого кольору.
  3. Додайте до соусу дрібно нарізані чи збиті у блендері томати, сіль та перець.
  4. Доведіть до кипіння й тушкуйте 10 – 15 хвилин.
  5. Відваріть соломку "Тая".
Зверніть увагу! Якщо хочете отримати соус кремової консистенції, під час приготування додайте до сковорідки склянку води, у якій варилися макарони.
  1. На дрібній тертці натріть сир.
  2. Наріжте петрушку.
  3. Готову соломку перекладіть до сковорідки із соусом. Усе як слід перемішайте.
  4. Посипте страву сиром і петрушкою.

Готово! Можна подавати до столу.

Спагеті із соусом болоньєзе

Інгредієнти:

  • Спагеті "Тая" – 450 – 600 грамів;
  • м'ясний фарш (із телятини чи асорті) – 900 грамів;
  • цибуля – 900 грамів;
  • часник – головка;
  • оливкова олія – 50 мілілітрів;
  • базилік, петрушка та орегано – по 50 грамів;
  • томатна паста – 100 грамів;
  • сир – 100 грамів;
  • м'ясний бульйон – 250 мілілітрів;
  • кетчуп – 150 грамів.

Спагеті із соусом болоньєзе / Фото Pixabay

  1. Для соусу болоньєзе цибулю та часник почистіть і дрібно наріжте. Викладіть на розігріту сковорідку з оливковою олією й обсмажте до золотавого кольору.
  2. До цибулі та часнику додайте фарш.
  3. Соус посоліть, поперчіть і потримайте на вогні близько 20 хвилин.
Зверніть увагу! Фарш на сковорідці слід постійно помішувати, щоб він не брався грудками.
  1. Відваріть спагеті "Тая".
  2. Зелень подрібніть і додайте до сковорідки з фаршем.
  3. Помідори, томатну пасту та кетчуп збийте блендером до однорідності, додайте бульйону й ще раз збийте.
  4. Залийте цією сумішшю фарш і за потреби ще трохи посоліть. Потушкуйте 15 – 20 хвилин.
  5. Заправте готові спагеті "Тая" соусом, посипте тертим сиром і подавайте до столу.

Смачного!