Ідеї 24 розберуться, у чому ж відмінність між твердими та м'якими сортами пшениці, і з'ясують, чи можуть звичайні макарони бути настільки ж поживними та смачними, як і їхні дорожчі тверді "родичі".

І ще Навіщо марафонці влаштовують макаронну вечірку перед забігом і які страви для неї готують

Чим відрізняються м'які сорти макаронів від твердих

Як запевняють харчові технологи, макаронні вироби з м'якої пшениці відзначаються високим умістом поживних речовин: білків, мінералів, вітамінів (у тому числі вітаміну молодості E та захисника від стресів та деменції – вітаміну PP), а правильно приготовані – ще й чудовим смаком.

У чому ж тоді різниця між твердою та м'якою пшеницею й наскільки вона важлива?

  • Поживна цінність у твердих і м'яких сортів практично однакова. Приміром, білків макарони з м'якої пшениці містять усього на 1 – 2% менше, ніж із твердої (на 100 грамів різниця становить лише 1,4 грама). Та й загалом поживність продукту залежить не стільки від сорту пшениці, скільки від ступеня її обробки: склад цільнозернового борошна, звичайно, багатший, аніж борошна вищого ґатунку.
  • Тверда пшениця містить більше клейковини, а тому вироби з неї при варінні краще зберігають форму.
  • Різниця між твердою та м'якою пшеницею, передусім, у вуглеводній структурі: у твердій пшениці кристали крохмалю дрібніші й при помелі не руйнуються, тому борошно з неї виходить дрібнозернистим і менше вбирає вологу.

В Україні споконвіку вирощують м'яку пшеницю, і до борошна ми звикли саме з неї. Кому, приміром, спаде на думку робити тісто на вареники з борошна твердого сорту? Та й для пухкої випічки потрібне борошно з м'якої пшениці.

Макарони ж твердих сортів у нас на слуху останніми роками завдяки рекламі. Віддамо належне вправності італійських маркетологів: тверда пшениця стала для нас абсолютним синонімом найвищої якості. Насправді ж це просто міф. Продукція провідних українських виробників анітрохи не поступається дорогій італійській. Обираючи макаронні вироби ТМ "Тая", ви отримуєте високу якість за розумну, без накрутки за піар, ціну й при цьому підтримуєте вітчизняну економіку.


Українські макарони ТМ "Тая" анітрохи не поступаються італійським / Фото ТМ "Тая"

Що впливає на якість макаронів

Секрет будь-яких макаронних виробів – від легкої вермішелі-павутинки до суцільних пластів лазаньї – криється не лише в якісній сировині, а й в обладнанні, на якому їх було виготовлено, а також у правильній технології замісу тіста та сушіння. Не менш важливими є умови зберігання виробів.

Усі ці вирішальні чинники враховує Хмельницька макаронна фабрика, де виробляється продукція ТМ "Тая":

  • Макаронні вироби українського бренду виготовляються з найякісніших інгредієнтів і без жодних штучних домішок та барвників. До їхнього складу входять пшеничне борошно вищого ґатунку із зерна, вирощеного на родючих українських землях, та чиста питна вода. Сировина попередньо перевіряється за вісьмома показниками.
  • Виробництво повністю автоматизоване. На швейцарському обладнанні за унікальною технологією "Тая" випускає продукцію класу екстра – жовтого кольору, із глянцевою поверхнею й чудовими споживчими якостями.

Отже, бездоганне борошно, сертифіковане виробництво й ретельний контроль усіх виробничих процесів дають у результаті смачний продукт, який при варінні чудово зберігає форму.

До речі, в Україні під маркою твердих сортів часто продають макарони зі змішаного борошна. Крім того, під "Італію" маскуються турецькі та єгипетські виробники. А це вже – навмисний обман споживача. Тож чи не краще віддавати перевагу перевіреній, чесній продукції з м’якої пшениці вітчизняного виробництва?

Обираючи макаронні вироби ТМ "Тая", ви завжди будете впевнені в їхньому складі та якості. Із важливим застереженням: щоб насолоджуватись улюбленими макаронами повною мірою, треба правильно їх готувати.


Макарони ТМ "Тая" при варінні чудово зберігають форму / Фото ТМ "Тая"

Як правильно варити макарони з м'якої пшениці

Отже, ми з'ясували, що м'які сорти макаронної продукції, виготовлені на сучасному обладнанні, із жорстким контролем якості сировини, усього виробничого процесу та умов зберігання готового продукту, практично нічим не поступаються розрекламованим твердим.

Однак будь-який продукт можна зіпсувати, порушивши технологію приготування. То як варити макарони м'яких сортів, щоб вони не втрачали ані вигляду, ані поживності?

Ідеально зварені макарони мають бути трохи твердими всередині, або, як кажуть італійці, al dente – "на зубок", тобто не розвареними. Саме в такому стані вони найпоживніші й найсмачніші.

Отже, запам'ятайте 5 секретів смачних макаронів:

  1. Макарони потрібно варити у великій каструлі з великою кількістю підсоленої води. На кожні 100 грамів сухого продукту рекомендується брати 1 літр води і 10 грамів солі (приблизно 1 чайну ложку).
  2. Сіль краще додавати, коли вода вже починає закипати. У жодному разі не соліть у процесі варіння.
  3. Опускайте макарони лише до крутого окропу, причому в самий центр каструлі, де кипіння найсильніше. Відразу ж після цього вода перестане кипіти. Щойно вона знову закипить, зменшіть під каструлею вогонь. Кришкою прикривати каструлю не треба, а от помішувати макарони слід обов'язково!
  4. На упаковці завжди зазначено, скільки хвилин потрібно готувати продукт. Приміром, для макаронів це приблизно 5 хвилин. Але не варто сліпо покладатися на інструкцію. За 2 – 3 хвилини до гіпотетичної готовності продукту скуштуйте його "на зубок": він має бути м'яким зовні, трохи твердим усередині й без борошнистого шару. Якщо це так – закрийте каструлю кришкою, вимкніть вогонь і через пару хвилин злийте воду.
  5. Промивати готові макарони не можна! Інакше змиєте з них крохмаль, який потрібен для хорошого з'єднання із соусами.

Потренувавшись кілька разів на кухні, ви забудете про такий жах, як переварена, липка борошняна маса. У вас виходитимуть ідеальні смачні макарони, а з ними – просто божественні страви!


Правильно зварені спагеті – просто божественні / Фото ТМ "Тая"