Воно й не дивно, адже здорове харчування стало невід'ємною частиною сучасного життя. Щороку споживачі стають більш обізнаними щодо складу продуктів, які вони обирають для свого раціону. Такий підхід гарантує, що повсякденна їжа буде корисною та, що не менш важливо, безпечною. На щастя, дедалі більше виробників намагаються відповідати сучасним трендам та виготовляють продукцію, яка задовільняє ці критерії.

До слова Форма має значення: як обрати для страви правильний вид макаронів

У чому суть концепції "чистої етикетки"

Споживачі, вирушаючи до магазинів у пошуках здорової їжі, намагаються обрати те, що буде корисним (або хоча б нешкідливим) для їхнього здоров'я. Утім, серед розмаїття позначок на етикетках продуктів легко розгубитись. Багатьом знайомі такі терміни, як "органічний продукт", "без ГМО" чи просто "натуральний", але небагато з нас чули про концепцію "чистої етикетки".

Уперше концепція чистої етикетки сформувалась у Великій Бринанії на рубежі тисячоліть. Причиною її появи стало зростання кількості споживачів, які були стурбовані наявністю "Е-речовин" у продуктах харчування та їх впливом на здоров'я. Представники харчової промисловості пішли людям назустріч та почали виготовляти продукцію без штучних компонентів. Згодом ця тенденція поширилася по всьому світу.

Поняття "чиста етикетка" (з англійської "clean label") – це термін, який використовують виробники для позначення продукції, яка виготовлена лише із найпростіших та зрозумілих компонентів, які є доступними для споживача. По суті, термін "чиста етикетка" передбачає новий принцип виробництва продуктів харчування, які:

  • піддавались мінімальній обробці;
  • виготовлені за простими та зрозумілими рецептурами;
  • містять короткий список інгредієнтів, які легко вимовити (складники зі складними та довгими назвами сприймаються; споживачем як штучні, а отже, як шкідливі для здоров'я);
  • виготовлені з натуральних компонентів без додавання штучних добавок та консервантів.

Тобто позначка "clean label" на етикетці свідчить про те, що продукт є "чистим", а, отже, максимально простим, натуральним та нешкідливим.


"Clean label" на етикетці свідчить про те, що продукт є "чистим" / Фото reddit

Що кажуть дослідження

Згідно з даними міжнародної агропромислової корпорації ADM, натуральність та безпечність продуктів харчування є глобальним трендом. Європейський ринок стабільно демонструє тенденцію до зростання популярності натуральних продуктів та напоїв серед споживачів: якщо у 2013 році цей сегмент становив 30 %, то вже у 2017 році – майже 32,5 %.

Український ринок також реагує на глобальні зміни у сфері харчування. Попри те, що купівельна спроможність українців обмежена, вони дедалі частіше віддають перевагу натуральним продуктам. Згідно з результатами досліджень, проведених компанією Nielsen, 75% українських споживачів перевіряють склад продуктів, а 73 % – готові платити більше за натуральність. Найбільш небажаними у складі як для українців, так й для європейців є штучні добавки та барвники (80%), а також антибіотики, гормони (80%) та ГМО (74%).

Отож, як показує статистика, турбота про власне здоров'я та інтерес до корисних продуктів, зокрема й у категорії дитячого харчування, зростає. Загальна тенденція для України та Європи полягає у тому, що більша частина споживачів обирають для щоденного раціону продукцію, у якій відсутні штучні ароматизатори, барвники, підсилювачі смаку, ГМО, гормони та цукор. Також для споживачів не менш важливо, у яких умовах виготовляється продукт: якість води та стандарти виробництва. Це пов'язано з тим, що поняття натуральності тісно переплітається з безпечністю продукту.

У зв'язку з цим, щодня з'являються інноваційні рішення для контролю безпечності продукту, як-от смарт-упаковки чи смартфони зі спеціальними додатками для контролю складу.

Макарони – одна з найчистіших продукцій
Макарони – одна з найчистіших продукцій / Фото unsplash

Що пропонують українські виробники

Враховуючи перераховані вище фактори, поняття "чистої етикетки" у харчовій промисловості є відповіддю на зростання попиту на натуральність, а реалізація натуральної продукції стає своєрідним "бізнес-трендом" серед виробників. Намагаючись адаптуватись до нових викликів сучасності, українські виробники дедалі частіше пропонують своїм споживачам максимально природну продукцію без штучних домішок, активно переймаючи європейські стандарти виробництва та якості. Це особливо важливо, коли йдеться про харчові продукти, які є основою щоденного раціону, як-от макарони чи хліб.

Які домішки у складі макаронів – табу

При всіх стандартах виготовлення та зберігання продукції купити сьогодні якісні макарони – це ще той квест. Споживачеві потрібно розгадати низку хитрощів, до яких удаються виробники та маркетологи.

Як ми вже наголошували, за класичною технологією макарони виготовляються лише з борошна та води. Тому вкрай важливо вибирати продукцію від відомого бренду, тому що часто дрібні виробники для економії використовують борошно гіршої якості – з низьким показником клейковини і навіть з додаванням борошна першого сорту, що своєю чергою призводить до того, що макаронні вироби темніші, розварюються і злипаються при приготуванні. Крім цього, нерідко на етикетці ми знаходимо й інші інгредієнти. Присутність деяких зі складників – цілком виправдана, а от деякі мають вас насторожити.

Продукція ТМ
Продукція ТМ "Тая" не містить жодних штучних домішок / Фото ТМ "Тая"

Найпоширеніші домішки в макаронних виробах:

  • Кукурудзяне, гречане та інші види борошна – для урізноманітнення смаків.
  • Сік шпинату, буряка або моркви, томатна паста, чорнило каракатиці – як барвник. (До речі, у чорний колір макарони підфарбовують не лише чорнилом каракатиці, а й активованим вугіллям.)

Усі ці домішки – натуральні, а тому можуть міститися в безпечній макаронній продукції.

Остерігатися потрібно штучних барвників. Натуральні не дають насиченого забарвлення. Тож, вихопивши оком на магазинній полиці яскраві макаронні вироби, майте на увазі: їх підфарбовано синтетичним барвником. Подумайте: чи потрібна вашій родині, особливо дітям, яскрава синтетична страва?

Читайте також Скільки макаронів з'їдають українці і як обрати якісний продукт

Правильні макарони – чистий та поживний продукт. Обирайте продукцію, що виготовляється з якісного борошна та чистої води, а якщо кольорову, то лише з природними барвниками. Запевняємо: натуральне – смачніше!