Дієтолог Андрій Невський пояснив, чому варто вчитуватися у дрібний шрифт на упаковках улюблених продуктів.

До слова Знай своїх: Олександр Педан довів, що макарони з м'яких сортів пшениці не гірші, ніж з твердих

Термін придатності та умови зберігання

Часто чим менший термін придатності, тим натуральніший продукт. Особливо важливо перевіряти це у продуктах тваринного походження, адже прострочення може бути небезпечним для вашого здоров'я.

Назва чи найменування

У назві може бути написано що завгодно, але дивіться найменування: там зобов'язані писати правду, і "сметана" може перетворитися у "молочний продукт з соєю і рослинними жирами".

У продуктах тваринного походження звертайте увагу на категорію або сорт: чим вище, тим краще (А – найвища категорія),
– радить дієтолог.

Не ведіться лише на яскраві упаковки на полицях магазинів
Не ведіться лише на яскраві упаковки на полицях магазинів / Фото unsplash

Склад

Найчастіше ціну визначає красива упаковка, а не склад. Тому, порівнюючи, у першу чергу дивіться саме на нього. Інгредієнти вказують за зменшенням – що написано першим, того й найбільше.

Якщо ви алергік, шукайте свій алерген в складі або фразу "Продукт може містити сліди ...",
– додав Невський.

Не лякайтеся загусників, емульгаторів, стабілізаторів, ароматизаторів, консервантів і букви Е. Вони безпечні і потрібні, щоб зберегти продукт в задуманому вигляді. А буква "Е" має на увазі те, що речовина перевірена на якість й безпеку і її можна використовувати у встановленому дозуванні.

Глутамат натрію і пальмова олія теж безпечні в малих кількостях. Але краще уникати трансжирів (гідрогенізовані або частково гідрогенізовані жири, рослинний жир, кондитерський жир, кулінарний жир, маргарин, стеарин).

Читайте також Купуйте лише якісне м'ясо: як легко розпізнати несвіжий продукт

Харчова цінність

Вибирайте продукти не тільки по калорійності, але й по співвідношенню білків, жирів та вуглеводів – для здоров'я це важливіше. Купуйте ті м'ясні продукти, де більше білків і менше жирів, ті солодощі, де більше вуглеводів й менше жирів, ту молочну продукцію, де більше білків.