Неймовірна смакота: топ-5 популярних соусів до макаронів
Макарони обожнюють у всьому світі. Готувати їх до смішного просто, а їсти – ну ду-у-уже смачно. А з ароматним соусом макарони стають справжнім витвором кулінарного мистецтва! Звичайно, можна купити готовий соус, але все-таки краще приготувати його власноруч.
По-перше, домашній смакуватиме набагато краще за магазинний, адже все в ньому буде так, як любите саме ви. По-друге, приготувавши соус самостійно, ви будете впевнені в його натуральності: він не міститиме жодних штучних барвників, ароматизаторів чи підсилювачів смаку.
І ще Найкращі сніданки з макаронами: що приготувати дітям
Отже, ловіть 5 класних соусів, що нададуть вашим макаронам насиченого смаку та шалено апетитного вигляду!
Соус болоньєзе
Соус болоньєзе / Фото ТМ "Тая"
Інгредієнти:
- 250 грамів яловичого фаршу;
- 8 свіжих помідорів;
- 1 великий зубчик часнику;
- оливкова олія для обсмажування;
- ½ склянки червоного вина;
- сухі орегано, базилік, чорний мелений перець, сіль – на ваш смак.
До соусу:
- 200 грамів спагеті ТМ "Тая";
- 100 грамів тертого пармезану.
Приготування:
- Яловичий фарш обсмажуємо на сковороді, розминаючи грудочки.
- Додаємо вино й чекаємо, доки рідина випарується.
- Помідори обдаємо окропом, звільняємо від шкірки й нарізаємо кубиками.
- Додаємо нарізані помідори до фаршу.
- Усе перемішуємо й тушимо на невеликому вогні 25 – 30 хвилин.
- Додаємо подрібнений часник, орегано, базилік, сіль та перець.
- Тушкуємо ще 10 хвилин.
- Спагеті відварюємо в підсоленій воді й, зливши з них воду, викладаємо на таріль.
- Подаємо макарони, поливши соусом і притрусивши тертим пармезаном.
Смачного!
Соус карбонара
Карбонара / Фото Fresh
Інгредієнти:
- 200 грамів бекону або панчети;
- 1 великий зубчик часнику;
- 4 столові ложки вершків жирністю 10%;
- 50 грамів тертого пармезану;
- 6 яєчних жовтків;
- оливкова олія для обсмажування;
- сіль, мелений чорний перець – на ваш смак.
До соусу:
- 200 грамів спагеті ТМ "Тая";
- зелень для оздоблення.
Приготування:
- Бекон або панчету нарізаємо соломкою й обсмажуємо на сковороді з невеликою кількістю олії.
- Додаємо подрібнений часник і підрум'янюємо його.
- Збиваємо жовтки з вершками.
- Умішуємо до жовтків тертий пармезан.
- Спагеті відварюємо, відціджуємо від води й гарячими перекладаємо до сковороди з беконом. Усе гарно перемішуємо.
- Далі до спагеті повільно, тонкою цівочкою, помішуючи вливаємо жовтки з вершками. Тримаємо страву на вогні до загустіння. Постійно помішуємо, щоб не утворювалися грудочки!
- Викладаємо спагеті карбонара на таріль.
- Подаємо, притрусивши дрібно посіченою зеленню.
Смачного!
Соус песто
Соус песто до макаронів / Фото ТМ "Тая"
Інгредієнти:
- 40 грамів кедрових горішків;
- 50 грамів тертого пармезану;
- 1 зубчик часнику;
- 1 пучок свіжого базиліку;
- 1 столова ложка оливкової олії;
- сіль, чорний мелений перець – на ваш смак.
До соусу:
- 200 грамів ріжків ТМ "Тая".
Приготування:
- Кладемо в блендер кедрові горішки, базилік та часник, додаємо трохи солі, оливкову олію й збиваємо до стану пюре.
- Додаємо сир і знову збиваємо.
- Ріжки відварюємо в підсоленій воді й, обережно зливши з них воду, викладаємо на таріль.
- Подаємо, поливши соусом.
Смачного!
Вершковий соус із грибами
Вершковий соус із грибами до локшини / Фото: cookpad
Інгредієнти:
- 200 грамів печериць;
- 2 зубчики часнику;
- 300 мілілітрів вершків;
- 50 мілілітрів білого сухого вина;
- 50 грамів тертого твердого сиру;
- 1 цибулина;
- 2 столові ложки оливкової олії;
- свіжий базилік, сіль, чорний мелений перець – на ваш смак.
До соусу:
- 200 грамів локшини ТМ "Тая";
- зелень для оздоблення.
Приготування:
- Цибулю чистимо, дрібно нарізаємо й обсмажуємо на сковорідці з оливковою олією до золотавого кольору.
- Печериці миємо, нарізаємо дрібними кубиками й кладемо на сковорідку до цибулі.
- Додаємо спеції.
- Заливаємо гриби вершками й тушкуємо 5 хвилин.
- Додаємо вино, дрібно нарізаний базилік і тушкуємо на невеликому вогні ще 5 хвилин.
- Додаємо сир і помішуємо, доки він не розплавиться.
- Макарони відварюємо в підсоленій воді й, відцідивши від води, викладаємо на таріль.
- Локшину подаємо, поливши соусом і прикрасивши посіченою зеленню.
Смачного!
Соус аматричана
Соус аматричана / Фото ТМ "Тая"
Інгредієнти:
- 100 грамів копченої грудинки, бекону або панчети;
- 350 грамів томатів у власному соку (консервованих без оцту або свіжих без шкірки);
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- сіль, чорний мелений перець – на ваш смак.
До соусу:
- 200 грамів макаронів пера ТМ "Тая";
- 30 грамів тертого сиру пекорино або пармезан;
- свіжа зелень петрушки – для оздоблення.
Приготування:
- М'ясо нарізаємо невеличкими кубиками, викладаємо до нагрітого сотейника або глибокої сковороди й підсмажуємо на середньому вогні до рум'яної скоринки.
- Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, часник – тонкими пластинками, викладаємо до м'яса й, помішуючи, обсмажуємо до золотавого кольору.
- Додаємо томати, нарізані кубиками або подрібнені у блендері.
- Солимо, перчимо, доводимо до кипіння й тушкуємо 10 – 15 хвилин.
- Тим часом макарони відварюємо у підсоленій воді й відціджуємо.
- У процесі приготування до соусу можна додати ополоник води, у якій варилися макарони, щоб він отримав гладку, кремову консистенцію.
- Відварені макарони перекладаємо до соусу й перемішуємо.
- Подаємо, притрусивши тертим сиром та посіченою петрушкою.
Смачного!
Читайте також З їжею дозволено гратися: 15 ідей для макаронної творчості