По-перше, домашній смакуватиме набагато краще за магазинний, адже все в ньому буде так, як любите саме ви. По-друге, приготувавши соус самостійно, ви будете впевнені в його натуральності: він не міститиме жодних штучних барвників, ароматизаторів чи підсилювачів смаку.

І ще Найкращі сніданки з макаронами: що приготувати дітям

Отже, ловіть 5 класних соусів, що нададуть вашим макаронам насиченого смаку та шалено апетитного вигляду!

Соус болоньєзе

Соус болоньєзе
Соус болоньєзе / Фото ТМ "Тая"

Інгредієнти:

  • 250 грамів яловичого фаршу;
  • 8 свіжих помідорів;
  • 1 великий зубчик часнику;
  • оливкова олія для обсмажування;
  • ½ склянки червоного вина;
  • сухі орегано, базилік, чорний мелений перець, сіль – на ваш смак.

До соусу:

Приготування:

  1. Яловичий фарш обсмажуємо на сковороді, розминаючи грудочки.
  2. Додаємо вино й чекаємо, доки рідина випарується.
  3. Помідори обдаємо окропом, звільняємо від шкірки й нарізаємо кубиками.
  4. Додаємо нарізані помідори до фаршу.
  5. Усе перемішуємо й тушимо на невеликому вогні 25 – 30 хвилин.
  6. Додаємо подрібнений часник, орегано, базилік, сіль та перець.
  7. Тушкуємо ще 10 хвилин.
  8. Спагеті відварюємо в підсоленій воді й, зливши з них воду, викладаємо на таріль.
  9. Подаємо макарони, поливши соусом і притрусивши тертим пармезаном.

Смачного!

Соус карбонара

Карбонара
Карбонара / Фото Fresh

Інгредієнти:

  • 200 грамів бекону або панчети;
  • 1 великий зубчик часнику;
  • 4 столові ложки вершків жирністю 10%;
  • 50 грамів тертого пармезану;
  • 6 яєчних жовтків;
  • оливкова олія для обсмажування;
  • сіль, мелений чорний перець – на ваш смак.

До соусу:

Приготування:

  1. Бекон або панчету нарізаємо соломкою й обсмажуємо на сковороді з невеликою кількістю олії.
  2. Додаємо подрібнений часник і підрум'янюємо його.
  3. Збиваємо жовтки з вершками.
  4. Умішуємо до жовтків тертий пармезан.
  5. Спагеті відварюємо, відціджуємо від води й гарячими перекладаємо до сковороди з беконом. Усе гарно перемішуємо.
  6. Далі до спагеті повільно, тонкою цівочкою, помішуючи вливаємо жовтки з вершками. Тримаємо страву на вогні до загустіння. Постійно помішуємо, щоб не утворювалися грудочки!
  7. Викладаємо спагеті карбонара на таріль.
  8. Подаємо, притрусивши дрібно посіченою зеленню.

Смачного!

Соус песто

Соус песто до макаронів
Соус песто до макаронів / Фото ТМ "Тая"

Інгредієнти:

  • 40 грамів кедрових горішків;
  • 50 грамів тертого пармезану;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 пучок свіжого базиліку;
  • 1 столова ложка оливкової олії;
  • сіль, чорний мелений перець – на ваш смак.

До соусу:

Приготування:

  1. Кладемо в блендер кедрові горішки, базилік та часник, додаємо трохи солі, оливкову олію й збиваємо до стану пюре.
  2. Додаємо сир і знову збиваємо.
  3. Ріжки відварюємо в підсоленій воді й, обережно зливши з них воду, викладаємо на таріль.
  4. Подаємо, поливши соусом.

Смачного!

Вершковий соус із грибами

Вершковий соус із грибами до локшини
Вершковий соус із грибами до локшини / Фото: cookpad

Інгредієнти:

  • 200 грамів печериць;
  • 2 зубчики часнику;
  • 300 мілілітрів вершків;
  • 50 мілілітрів білого сухого вина;
  • 50 грамів тертого твердого сиру;
  • 1 цибулина;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • свіжий базилік, сіль, чорний мелений перець – на ваш смак.

До соусу:

Приготування:

  1. Цибулю чистимо, дрібно нарізаємо й обсмажуємо на сковорідці з оливковою олією до золотавого кольору.
  2. Печериці миємо, нарізаємо дрібними кубиками й кладемо на сковорідку до цибулі.
  3. Додаємо спеції.
  4. Заливаємо гриби вершками й тушкуємо 5 хвилин.
  5. Додаємо вино, дрібно нарізаний базилік і тушкуємо на невеликому вогні ще 5 хвилин.
  6. Додаємо сир і помішуємо, доки він не розплавиться.
  7. Макарони відварюємо в підсоленій воді й, відцідивши від води, викладаємо на таріль.
  8. Локшину подаємо, поливши соусом і прикрасивши посіченою зеленню.

Смачного!

Соус аматричана

Соус аматричана
Соус аматричана / Фото ТМ "Тая"

Інгредієнти:

  • 100 грамів копченої грудинки, бекону або панчети;
  • 350 грамів томатів у власному соку (консервованих без оцту або свіжих без шкірки);
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль, чорний мелений перець – на ваш смак.

До соусу:

  • 200 грамів макаронів пера ТМ "Тая";
  • 30 грамів тертого сиру пекорино або пармезан;
  • свіжа зелень петрушки – для оздоблення.

Приготування:

  1. М'ясо нарізаємо невеличкими кубиками, викладаємо до нагрітого сотейника або глибокої сковороди й підсмажуємо на середньому вогні до рум'яної скоринки.
  2. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, часник – тонкими пластинками, викладаємо до м'яса й, помішуючи, обсмажуємо до золотавого кольору.
  3. Додаємо томати, нарізані кубиками або подрібнені у блендері.
  4. Солимо, перчимо, доводимо до кипіння й тушкуємо 10 – 15 хвилин.
  5. Тим часом макарони відварюємо у підсоленій воді й відціджуємо.
  6. У процесі приготування до соусу можна додати ополоник води, у якій варилися макарони, щоб він отримав гладку, кремову консистенцію.
  7. Відварені макарони перекладаємо до соусу й перемішуємо.
  8. Подаємо, притрусивши тертим сиром та посіченою петрушкою.

Смачного!

Читайте також З їжею дозволено гратися: 15 ідей для макаронної творчості