Ідеї 24 розберуться, чому макарони – вельми важливий продукт для марафонців і які страви з них готують спортсмени напередодні важливих змагань.

До слова Знай своїх: Олександр Педан довів, що макарони з м'яких сортів пшениці не гірші, ніж з твердих

Макаронна вечірка: їсте смачно – біжите швидше

Якщо ви бодай трохи цікавитесь біговими видами спорту або ж навіть самі планували подолати хоча б напівмарафон, то, певно, чули про масштабні вечірки, на яких основна їжа – макарони в усіх можливих варіаціях. І головні їхні учасники – не гастротуристи, а саме марафонці. То в чому ж користь макаронної вечері напередодні забігу?

Навіщо їсти макарони перед змаганнями

Під час тривалого бігу (упродовж 90 – 120 хвилин) ми витрачаємо глікоген і запаси жиру. Якщо глікогену вичерпується, а до організму нічого більше не надходить, відчувається слабкість, м'язам важко працювати. Як наслідок – ми показуємо не найкращий результат. Тому спортсмени й запасають в організмі глікоген – щоб не звести нанівець місяці напружених тренувань.


Без продукції ТМ "Тая" й макаронна вечірка не та / Фото ТМ "Тая"

Звісно, не вся вуглеводна їжа корисна. Якщо ви хочете накопичити енергію, а не жир, налягати треба на правильні вуглеводи, з нижчим глікемічним індексом. Приміром, на макаронну продукцію ТМ "Тая". Усе, що від вас вимагається, – правильно її готувати. Не переварюйте макарони – достатньо доводити їх, як кажуть італійці, до стану al dente – "на зубок", коли всередині вони трохи тверді. Адже що довше варити макаронні вироби, то вищим стає їх глікемічний індекс.

І пам'ятайте: фігурі та спортивній формі шкодять не самі макарони, а те, з чим ви їсте. Кожен бігун зобов'язаний уміти готувати ідеальну пасту й мати у своєму доробку кілька фірмових рецептів, щоб вражати нетривіальними стравами на макаронній вечірці.

Як смачно готувати макарони для бігунів: 4 сезонних рецептів

Спагеті з соусом із цвітної капусти

Інгредієнти (на 2 порції):

  • спагеті ТМ "Тая" – 200 грамів;
  • цвітна капуста – 1 невелика головка;
  • броколі – 1 невелика головка;
  • морква – 1 штука;
  • цибуля – 1 штука;
  • зелений горошок – 200 грамів;
  • будь-який твердий сир – на ваш смак;
  • сіль, перець – на ваш смак;
  • часник – 6 – 8 зубчиків;
  • олія для смаження.

Спосіб приготування:

  1. Спагеті ТМ "Тая" відваріть у підсоленій воді до стану "на зубок".
  2. У сковороді посмажте до готовності овочі: цибулю, броколі, моркву та горошок.
  3. Окремо обсмажте на олії подрібнений часник.
  4. У підсоленій воді відваріть цвітну капусту.
  5. Для соусу обсмажений часник і готову цвітну капусту збийте в блендері, доливши трохи овочевого бульйону або води, у якій варилися макарони, посоліть і поперчіть на свій смак. Можна додати тертого твердого сиру, наприклад пармезану.
  6. Змішайте в каструлі готові спагеті, овочі та соус із цвітної капусти.
  7. Можна подавати й смакувати!


Спагеті з соусом / Фото ТМ "Тая"

Спіральки з індичкою та грибами

Інгредієнти:

  • "спіральки" ТМ "Тая" – 300 грамів;
  • філе індички – 500 грамів;
  • свіжі гриби печериці – 300 грамів;
  • зелений горошок – 300 грамів;
  • оливкова олія – 5 столових ложок;
  • свіжий розмарин – 1 гілочка;
  • твердий сир – на ваш смак;
  • сіль, перець – на ваш смак.

Спосіб приготування:

  1. Відваріть спіральки ТМ "Тая" до стану "на зубок".
  2. Обсмажте у 2 столових ложках оливкової олії (попередньо розігрійте її) до золотавості 2 зубчики часнику. Вийміть його зі сковороди.
  3. Великими шматками наріжте філе індички, посоліть та поперчіть.
  4. Обсмажте м'ясо до золотавої скоринки й вийміть зі сковороди.
  5. Посмажте гриби близько 5 хвилин, щоб вони зм'якли та з них почав википати сік, посоліть і поперчіть. Додайте до грибів свіжий горошок і смажте все ще впродовж 5 хвилин.
  6. До грибів із горошком додайте м'ясо, перемішайте все й дайте всім інгредієнтам розігрітися й поєднатися.
  7. Додайте до суміші готові макарони, перемішайте й потримайте спіральки на середньому вогні ще 2 хвилини.
  8. Перед подачею страву можна посипати тертим сиром.


Спіральки з індичкою / Фото ТМ "Тая"

Салат із макаронами та тунцем

Інгредієнти:

  • завитки ТМ "Тая" – 150 грамів;
  • тунець у власному соку – 185 грамів (1 банка);
  • помідори чері – 200 грамів;
  • оливки – 100 грамів;
  • червона цибулина – ½;
  • червоний винний оцет, сіль, перець – на ваш смак;
  • оливкова олія – на ваш смак.

Спосіб приготування:

  1. Відваріть макарони ТМ "Тая" до стану "на зубок".
  2. Злийте з банки з тунцем сік, вийміть рибу й розімніть виделкою.
  3. Змішайте в салатнику розрізані навпіл помідори чері, оливки, подрібнену цибулю, розім'ятий тунець.
  4. Змішайте олію, оцет, сіль, перець і заправте цим соусом салат. Ретельно все перемішайте.
  5. Додайте до салату макарони й акуратно перемішайте, щоб не пошкодити їхню структуру. Смачного!


Салат з макаронами / Фото ТМ "Тая"

Спагеті із сьомгою та овочами

Інгредієнти:

  • спагеті “Тая” – 350 грамів;
  • сьомга – 300 грамів;
  • морква – 2 штуки;
  • помідори – 2 штуки;
  • свіжа зелень – 1 пучок;
  • сіль, перець, спеції – на ваш смак.

Спосіб приготування:

  1. Відваріть спагеті до стану "на зубок".
  2. Рибу наріжте кубиками й відваріть у невеликій кількості підсоленої води.
  3. Помідори грубо наріжте.
  4. Моркву наріжте кубиками й посмажте на сильному вогні впродовж 4 хвилин. Далі додайте помідори та спеції (до риби ідеально смакують орегано, чебрець і фенхель). Потушіть усі інгредієнти на сильному вогні 5 хвилин, поки помідори не стануть м'якими.
  5. Додайте до тушених овочів рибу та спагеті, перемішайте.
  6. Можна подавати. Смачного!


Макарони з сьомгою / Фото ТМ "Тая"