Навіщо марафонці влаштовують макаронну вечірку перед забігом і які страви для неї готують

6 серпня 2021, 13:53
Читать новость на русском
СПЕЦПРОЄКТ

Кожен спортсмен знає: його результат не в останню чергу залежить від того, що він їв до, під час тренувань і навіть напередодні змагань. Раціон є невід'ємною частиною тренувальної програми. І сьогодні ми розповімо, яку роль у житті бігунів відіграють... макарони

Ідеї 24 розберуться, чому макарони – вельми важливий продукт для марафонців і які страви з них готують спортсмени напередодні важливих змагань.

До слова Знай своїх: Олександр Педан довів, що макарони з м'яких сортів пшениці не гірші, ніж з твердих

Макаронна вечірка: їсте смачно – біжите швидше

Якщо ви бодай трохи цікавитесь біговими видами спорту або ж навіть самі планували подолати хоча б напівмарафон, то, певно, чули про масштабні вечірки, на яких основна їжа – макарони в усіх можливих варіаціях. І головні їхні учасники – не гастротуристи, а саме марафонці. То в чому ж користь макаронної вечері напередодні забігу?

Навіщо їсти макарони перед змаганнями

Під час тривалого бігу (упродовж 90 – 120 хвилин) ми витрачаємо глікоген і запаси жиру. Якщо глікогену вичерпується, а до організму нічого більше не надходить, відчувається слабкість, м'язам важко працювати. Як наслідок – ми показуємо не найкращий результат. Тому спортсмени й запасають в організмі глікоген – щоб не звести нанівець місяці напружених тренувань.

Глікоген – полісахарид, гомополімер α-глюкози, основна форма її зберігання в клітинах (передусім, печінки та скелетних м'язів). Однак не слід їсти макарони без міри. Коли "відсіки" для зберігання глікогену в організмі заповнюються, вуглеводи починають відкладатися жиром на боках.


Без продукції ТМ "Тая" й макаронна вечірка не та / Фото ТМ "Тая"

Звісно, не вся вуглеводна їжа корисна. Якщо ви хочете накопичити енергію, а не жир, налягати треба на правильні вуглеводи, з нижчим глікемічним індексом. Приміром, на макаронну продукцію ТМ "Тая". Усе, що від вас вимагається, – правильно її готувати. Не переварюйте макарони – достатньо доводити їх, як кажуть італійці, до стану al dente – "на зубок", коли всередині вони трохи тверді. Адже що довше варити макаронні вироби, то вищим стає їх глікемічний індекс.

Однієї тарілки макаронів чи спагеті напередодні марафону недостатньо, щоб наситити тіло глікогеном. Експерти радять перейти на насичену вуглеводами дієту за три дні до забігу.

І пам'ятайте: фігурі та спортивній формі шкодять не самі макарони, а те, з чим ви їсте. Кожен бігун зобов'язаний уміти готувати ідеальну пасту й мати у своєму доробку кілька фірмових рецептів, щоб вражати нетривіальними стравами на макаронній вечірці.

Як смачно готувати макарони для бігунів: 4 сезонних рецептів

Спагеті з соусом із цвітної капусти

Інгредієнти (на 2 порції):

  • спагеті ТМ "Тая" – 200 грамів;
  • цвітна капуста – 1 невелика головка;
  • броколі – 1 невелика головка;
  • морква – 1 штука;
  • цибуля – 1 штука;
  • зелений горошок – 200 грамів;
  • будь-який твердий сир – на ваш смак;
  • сіль, перець – на ваш смак;
  • часник – 6 – 8 зубчиків;
  • олія для смаження.

Спосіб приготування:

  1. Спагеті ТМ "Тая" відваріть у підсоленій воді до стану "на зубок".
  2. У сковороді посмажте до готовності овочі: цибулю, броколі, моркву та горошок.
  3. Окремо обсмажте на олії подрібнений часник.
  4. У підсоленій воді відваріть цвітну капусту.
  5. Для соусу обсмажений часник і готову цвітну капусту збийте в блендері, доливши трохи овочевого бульйону або води, у якій варилися макарони, посоліть і поперчіть на свій смак. Можна додати тертого твердого сиру, наприклад пармезану.
  6. Змішайте в каструлі готові спагеті, овочі та соус із цвітної капусти.
  7. Можна подавати й смакувати!


Спагеті з соусом / Фото ТМ "Тая"

Спіральки з індичкою та грибами

Інгредієнти:

  • "спіральки" ТМ "Тая" – 300 грамів;
  • філе індички – 500 грамів;
  • свіжі гриби печериці – 300 грамів;
  • зелений горошок – 300 грамів;
  • оливкова олія – 5 столових ложок;
  • свіжий розмарин – 1 гілочка;
  • твердий сир – на ваш смак;
  • сіль, перець – на ваш смак.

Спосіб приготування:

  1. Відваріть спіральки ТМ "Тая" до стану "на зубок".
  2. Обсмажте у 2 столових ложках оливкової олії (попередньо розігрійте її) до золотавості 2 зубчики часнику. Вийміть його зі сковороди.
  3. Великими шматками наріжте філе індички, посоліть та поперчіть.
  4. Обсмажте м'ясо до золотавої скоринки й вийміть зі сковороди.
  5. Посмажте гриби близько 5 хвилин, щоб вони зм'якли та з них почав википати сік, посоліть і поперчіть. Додайте до грибів свіжий горошок і смажте все ще впродовж 5 хвилин.
  6. До грибів із горошком додайте м'ясо, перемішайте все й дайте всім інгредієнтам розігрітися й поєднатися.
  7. Додайте до суміші готові макарони, перемішайте й потримайте спіральки на середньому вогні ще 2 хвилини.
  8. Перед подачею страву можна посипати тертим сиром.


Спіральки з індичкою / Фото ТМ "Тая"

Салат із макаронами та тунцем

Інгредієнти:

  • завитки ТМ "Тая" – 150 грамів;
  • тунець у власному соку – 185 грамів (1 банка);
  • помідори чері – 200 грамів;
  • оливки – 100 грамів;
  • червона цибулина – ½;
  • червоний винний оцет, сіль, перець – на ваш смак;
  • оливкова олія – на ваш смак.

Спосіб приготування:

  1. Відваріть макарони ТМ "Тая" до стану "на зубок".
  2. Злийте з банки з тунцем сік, вийміть рибу й розімніть виделкою.
  3. Змішайте в салатнику розрізані навпіл помідори чері, оливки, подрібнену цибулю, розім'ятий тунець.
  4. Змішайте олію, оцет, сіль, перець і заправте цим соусом салат. Ретельно все перемішайте.
  5. Додайте до салату макарони й акуратно перемішайте, щоб не пошкодити їхню структуру. Смачного!


Салат з макаронами / Фото ТМ "Тая"

Спагеті із сьомгою та овочами

Інгредієнти:

  • спагеті “Тая” – 350 грамів;
  • сьомга – 300 грамів;
  • морква – 2 штуки;
  • помідори – 2 штуки;
  • свіжа зелень – 1 пучок;
  • сіль, перець, спеції – на ваш смак.

Спосіб приготування:

  1. Відваріть спагеті до стану "на зубок".
  2. Рибу наріжте кубиками й відваріть у невеликій кількості підсоленої води.
  3. Помідори грубо наріжте.
  4. Моркву наріжте кубиками й посмажте на сильному вогні впродовж 4 хвилин. Далі додайте помідори та спеції (до риби ідеально смакують орегано, чебрець і фенхель). Потушіть усі інгредієнти на сильному вогні 5 хвилин, поки помідори не стануть м'якими.
  5. Додайте до тушених овочів рибу та спагеті, перемішайте.
  6. Можна подавати. Смачного!


Макарони з сьомгою / Фото ТМ "Тая"