Навіщо марафонці влаштовують макаронну вечірку перед забігом і які страви для неї готують
Кожен спортсмен знає: його результат не в останню чергу залежить від того, що він їв до, під час тренувань і навіть напередодні змагань. Раціон є невід'ємною частиною тренувальної програми. І сьогодні ми розповімо, яку роль у житті бігунів відіграють... макарони
Ідеї 24 розберуться, чому макарони – вельми важливий продукт для марафонців і які страви з них готують спортсмени напередодні важливих змагань.
До слова Знай своїх: Олександр Педан довів, що макарони з м'яких сортів пшениці не гірші, ніж з твердих
Макаронна вечірка: їсте смачно – біжите швидше
Якщо ви бодай трохи цікавитесь біговими видами спорту або ж навіть самі планували подолати хоча б напівмарафон, то, певно, чули про масштабні вечірки, на яких основна їжа – макарони в усіх можливих варіаціях. І головні їхні учасники – не гастротуристи, а саме марафонці. То в чому ж користь макаронної вечері напередодні забігу?
Навіщо їсти макарони перед змаганнями
Під час тривалого бігу (упродовж 90 – 120 хвилин) ми витрачаємо глікоген і запаси жиру. Якщо глікогену вичерпується, а до організму нічого більше не надходить, відчувається слабкість, м'язам важко працювати. Як наслідок – ми показуємо не найкращий результат. Тому спортсмени й запасають в організмі глікоген – щоб не звести нанівець місяці напружених тренувань.
Без продукції ТМ "Тая" й макаронна вечірка не та / Фото ТМ "Тая"
Звісно, не вся вуглеводна їжа корисна. Якщо ви хочете накопичити енергію, а не жир, налягати треба на правильні вуглеводи, з нижчим глікемічним індексом. Приміром, на макаронну продукцію ТМ "Тая". Усе, що від вас вимагається, – правильно її готувати. Не переварюйте макарони – достатньо доводити їх, як кажуть італійці, до стану al dente – "на зубок", коли всередині вони трохи тверді. Адже що довше варити макаронні вироби, то вищим стає їх глікемічний індекс.
І пам'ятайте: фігурі та спортивній формі шкодять не самі макарони, а те, з чим ви їсте. Кожен бігун зобов'язаний уміти готувати ідеальну пасту й мати у своєму доробку кілька фірмових рецептів, щоб вражати нетривіальними стравами на макаронній вечірці.
Як смачно готувати макарони для бігунів: 4 сезонних рецептів
Спагеті з соусом із цвітної капусти
Інгредієнти (на 2 порції):
- спагеті ТМ "Тая" – 200 грамів;
- цвітна капуста – 1 невелика головка;
- броколі – 1 невелика головка;
- морква – 1 штука;
- цибуля – 1 штука;
- зелений горошок – 200 грамів;
- будь-який твердий сир – на ваш смак;
- сіль, перець – на ваш смак;
- часник – 6 – 8 зубчиків;
- олія для смаження.
Спосіб приготування:
- Спагеті ТМ "Тая" відваріть у підсоленій воді до стану "на зубок".
- У сковороді посмажте до готовності овочі: цибулю, броколі, моркву та горошок.
- Окремо обсмажте на олії подрібнений часник.
- У підсоленій воді відваріть цвітну капусту.
- Для соусу обсмажений часник і готову цвітну капусту збийте в блендері, доливши трохи овочевого бульйону або води, у якій варилися макарони, посоліть і поперчіть на свій смак. Можна додати тертого твердого сиру, наприклад пармезану.
- Змішайте в каструлі готові спагеті, овочі та соус із цвітної капусти.
- Можна подавати й смакувати!
Спагеті з соусом / Фото ТМ "Тая"
Спіральки з індичкою та грибами
Інгредієнти:
- "спіральки" ТМ "Тая" – 300 грамів;
- філе індички – 500 грамів;
- свіжі гриби печериці – 300 грамів;
- зелений горошок – 300 грамів;
- оливкова олія – 5 столових ложок;
- свіжий розмарин – 1 гілочка;
- твердий сир – на ваш смак;
- сіль, перець – на ваш смак.
Спосіб приготування:
- Відваріть спіральки ТМ "Тая" до стану "на зубок".
- Обсмажте у 2 столових ложках оливкової олії (попередньо розігрійте її) до золотавості 2 зубчики часнику. Вийміть його зі сковороди.
- Великими шматками наріжте філе індички, посоліть та поперчіть.
- Обсмажте м'ясо до золотавої скоринки й вийміть зі сковороди.
- Посмажте гриби близько 5 хвилин, щоб вони зм'якли та з них почав википати сік, посоліть і поперчіть. Додайте до грибів свіжий горошок і смажте все ще впродовж 5 хвилин.
- До грибів із горошком додайте м'ясо, перемішайте все й дайте всім інгредієнтам розігрітися й поєднатися.
- Додайте до суміші готові макарони, перемішайте й потримайте спіральки на середньому вогні ще 2 хвилини.
- Перед подачею страву можна посипати тертим сиром.
Спіральки з індичкою / Фото ТМ "Тая"
Салат із макаронами та тунцем
Інгредієнти:
- завитки ТМ "Тая" – 150 грамів;
- тунець у власному соку – 185 грамів (1 банка);
- помідори чері – 200 грамів;
- оливки – 100 грамів;
- червона цибулина – ½;
- червоний винний оцет, сіль, перець – на ваш смак;
- оливкова олія – на ваш смак.
Спосіб приготування:
- Відваріть макарони ТМ "Тая" до стану "на зубок".
- Злийте з банки з тунцем сік, вийміть рибу й розімніть виделкою.
- Змішайте в салатнику розрізані навпіл помідори чері, оливки, подрібнену цибулю, розім'ятий тунець.
- Змішайте олію, оцет, сіль, перець і заправте цим соусом салат. Ретельно все перемішайте.
- Додайте до салату макарони й акуратно перемішайте, щоб не пошкодити їхню структуру. Смачного!
Салат з макаронами / Фото ТМ "Тая"
Спагеті із сьомгою та овочами
Інгредієнти:
- спагеті “Тая” – 350 грамів;
- сьомга – 300 грамів;
- морква – 2 штуки;
- помідори – 2 штуки;
- свіжа зелень – 1 пучок;
- сіль, перець, спеції – на ваш смак.
Спосіб приготування:
- Відваріть спагеті до стану "на зубок".
- Рибу наріжте кубиками й відваріть у невеликій кількості підсоленої води.
- Помідори грубо наріжте.
- Моркву наріжте кубиками й посмажте на сильному вогні впродовж 4 хвилин. Далі додайте помідори та спеції (до риби ідеально смакують орегано, чебрець і фенхель). Потушіть усі інгредієнти на сильному вогні 5 хвилин, поки помідори не стануть м'якими.
- Додайте до тушених овочів рибу та спагеті, перемішайте.
- Можна подавати. Смачного!
Макарони з сьомгою / Фото ТМ "Тая"