Чому не варто купувати миті овочі: переконливе пояснення дієтологині
Джерело:
інстаграм Анни АнтоновоїНа полицях супермаркетів є чималий вибір митих овочів: морква, картопля, буряк і т.д. І часто наше око зупиняється саме на них, адже це зручно та економить наш час під час приготування. Але ми знаємо кілька причин не купувати такі овочі. Детальніше про це – у матеріалі Ідеї 24.
Фрукти і овочі – дві найважливіші групи продуктів. У них багато поживних речовин, і ми повинні споживати їх регулярно. А під час закупів, погодьтеся, миті продукти виглядають апетитніше і, ймовірно, краще продаються. Ще й, на перший погляд, здається, що і різниця у ціні не така уже й значна. Але дієтологиня Анна Антонова розповіла, чому все ж краще брати брудні овочі, навіть зі шматочками землі.
І ще Які продукти їсти, аби довше бути ситими: цікаві факти про ваш раціон
Чому не варто купувати миті овочі
Після того як зібрали урожай, на коренеплодах залишається природна захисна плівка, що забезпечує імунітет від цвілі й гниття. А під час промислового миття є етап замочування в агресивних синтетичних розчинах ПАР (поверхнево-активні речовини) і механічне чищення. Овочі позбавляють цього імунітету і вони швидко псуються. Тому продукти можуть додатково обробляти хлоргексидином і антисептиками, щоб продовжити термін придатності.
Крохмалисті овочі, як губка вбирають у себе вміст розчинів. Домашнє вимочування і очищення від шкірки проблему, на жаль, не вирішить. За словами дієтологині, потрапляючи в організм, ПАР і антисептики провокують алергічні реакції, інтоксикацію, дисбактеріоз, викликають резистентність до антибіотиків. Саме тому вибір неочищених овочів виправданий не тільки фінансовою економією, але й безпекою для здоров'я.
Читайте також 5 безпечних продуктів для вечері: можете без остраху їх вживати
Обирайте у супермаркеті неочищені овочі / Фото unsplash
Текст публікації Анни Антонової:
Миті овочі виглядають апетитно, краще продаються і скорочують час на процес приготування. Але за перевагами криються і суттєві недоліки.
Після вилучення з землі на коренеплодах залишається природна захисна плівка, що забезпечує імунітет від цвілі і гниття. Процес промислової мийки включає в себе етап замочування в агресивних синтетичних розчинах ПАР (поверхнево-активні речовини) і механічне чищення. Овочі позбавлені імунітету швидко псуються, тому їх можуть додатково обробити хлоргексидином і антисептиками, щоб продовжити термін придатності.
Крохмалисті овочі, як губка, вбирають в себе вміст розчинів. Домашнє вимочування і чистка від шкірки проблему, на жаль, не вирішує.
Потрапляючи в організм, ПАР і антисептики провокують алергічні реакції, інтоксикацію, дисбактеріоз, викликають резистентність до антибіотиків.
Тому вибір неочищених овочів виправданий не тільки фінансовою економією, але і безпекою для здоров'я. Пам'ятайте про це, купуючи картопля, редис, буряк, морква, ріпу, батат, топінамбур, корінь селери, цибулю і часник.