З чого вживати різні види напоїв: основні різновиди склянок
Вважається, що між формою келиха і смаком напою існує взаємозв'язок. Але навіть якщо ви не шанувальник етикету, але любите пити лате або айріш каву зі спеціальних келихів з ручкою, а чай – зі скляної чашки, то напевно захочете відрізняти різновиди келихів, фужерів, склянок та чарок для інших популярних напоїв, таких як шампанське, вино, пиво, віскі, коньяк, мартіні та іншого алкоголю.
Звичайно, ніхто не забороняє пити шампанське з пивного кухля. Але все ж таки…. Тому ми вас познайомимо, з яких все-таки келихів вживати різні напої.
Читайте також: Коктейлі на основі Zubrowka, які легко приготувати вдома – частина 1
Келихи для коктейлів
Ніхто не сперечатиметься, що в коктейлі головне – це смак, але чималу роль створює і спосіб подачі, і, безумовно, посуд, в якому подається коктейль.
В принципі, коктейлі можна наливати в будь-який посуд, але при цьому слід пам'ятати, що від його привабливості залежить і привабливість самого напою. При виборі коктейльного посуду потрібно враховувати, щоб край склянки (келиха) був якомога тоншим, щоб коктейль міг краще потрапляти на язик.
Лікерна чарка
В такому посуді подають лікер, а також шаруваті коктейлі на його основі, об'єм – від 40 до 120 мл.
Фото pinterest
Келих для Маргарити
Такий тип келихів застосовують для подачі Маргарити та інших коктейлів з льодом.
Фото pinterest
Келих Гаррікейн
У такому посуді подають тропічні коктейлі, об'єм коливається від 400 до 800 мл.
Фото pinterest
Гайбол
Він без ніжки, з високими стінками, форма дещо розширюється догори, найчастіше у нього наливають безалкогольні напої, соки.
Фото pinterest
Склянка Коллінз
Вона (300-400 мл) – склянка циліндричної форми з прямими стінками. Підходить для подачі лонг-дрінків.
Фото pinterest
Склянка Тумблер
Має товсті стінки, місткість – від 260 до 320 мл. У ній подають алкогольні коктейлі-аперитиви, фліп-коктейлі та безалкогольні напої.
Фото pinterest
Склянка для Айріш-кави
Товстостінна, стійка до високих температур, об'єм – від 180 до 200 мл. Призначена для вживання гарячих коктейлів – грогу, глінтвейну, кави по-ірландськи.
Фото pinterest
Посуд для міцних спиртних напоїв
Келих для коньяку
Наливати алкоголь потрібно в такій кількості, щоб заповнити широку частину чаші. Тримати такий келих потрібно за чашу, зігріваючи її теплом руки та підвищуючи швидкість випаровування ароматичних речовин.
Фото pinterest
Склянка для віскі
Віскі вживають з низьких склянок з товстим і широким дном. Хороший віскі вимагає тривалого смакування і розпізнавання багатих, пряних і ароматних нот, і такий товстостінний бокал дозволяє це зробити якнайкраще.
Фото pinterest
Чарка для горілки
Наливки, настоянки традиційно п'ють з вузьких і високих чарок, часто з товстим дном, або чарок на короткій ніжці.
Пити з чарки треба різко, щоб напій буквально кидало в задню частину горла, а потім негайно ковтати.
Фото pinterest
Келихи для вина
Келихи для вина завжди впізнавані по ніжці, і округленій формі, вона може бути більш або менш витягнутою.
Келих для червоного вина
Для червоних вин ідеальним об'ємом вважають 120-150 грам.
Келих заповнюють на три чверті об'єму. Таким чином, аромат вина заповнює решту вільного простору келиха і Ви маєте змогу відчути смак і аромат напою повною мірою.
Фото pinterest
Келих для білого вина
Келих для білого вина має таку ж форму, але ніжка трішки довша, ніж у келиха для червоного
Це необхідно для того, щоб тримаючи келих, Ви не торкались чаші, і не передавали тепло від руки, адже біле вино подається до столу охолодженим.
Фото pinterest
Фужер-флейта для шампанського
У класичному варіанті флюте має об'єм 150 мл. Подовжена і звужена (або злегка розширена) догори форма келиха необхідна, щоб піна не втекла, смак зберігався, а аромат не випаровувався.
Фото pinterest
Пивний кухоль
Пивний кухоль нагадує пісочний годинник і служить для подачі пива та коктейлів, зроблених на його основі. Об'єм такого келиха починається від 220 і може бути навіть 1000 мл.
Фото pinterest