Найсмачніша шаурма – домашня: 5 докладних рецептів
Шаурма – це дуже популярна на Близькому Сході (та й у нас) страва з м'яса, нарізаного тонкими скибочками, у лаваші чи піті. М'ясо смажиться, повільно обертаючись на спеціальному конусоподібному апараті (коса). Оригінальний рецепт передбачає використання баранини, але сучасна, а тим паче домашня шаурма, може бути також із куркою, індичкою чи телятиною.
Щоб приготувати соковиту хрустку шаурму вдома, вам не знадобиться коса. Усе буде значно простіше. Ми зібрали для вас 5 найкращих рецептів домашньої шаурми.
До теми Як приготувати корисну шаурму: смачний рецепт від бренд-шефа Алекса Юсупова
Класична шаурма з куркою
Куряча шаурма / Фото gettyimages
Інгредієнти:
– 1 кг курячого філе без шкіри та кісток;
– 6 тонких лавашів;
– нарізаний салат;
– скибочки помідорів.
Інгредієнти для маринаду:
– 1 великий подрібнений зубок часнику (або 2 маленькі зубки);– 1 ст. л. меленого коріандру;
– 1 ст. л. меленого кмину;
– 1 ст. л. меленого кардамону;
– 1 ч. л. меленого каєнського перцю;
– 2 ч. л. копченої паприки;
– 2 ч. л. солі;
– чорний перець на ваш смак;
– 2 ст. л. лимонного соку;
– 3 ст. л. оливкової олії.
Соус із йогурту:
– 1 скл. грецького йогурту;– 1 зубок часнику, подрібнений;
– 1 ч. л. кмину;
– сік 1 лимона;
– сіль і перець на ваш смак.
Приготування:
- З’єднайте всі інгредієнти маринаду у великій мисці, додайте курку і переконайтеся, що кожен шматок покритий маринадом. Накрийте плівкою миску та помістіть у холодильник на всю ніч, щоб курка добре замаринувалась.
- Далі приготуйте соус. З’єднайте в мисці всі інгредієнти для йогуртового соусу і перемішайте. Накрийте кришкою і поставте в холодильник.
- Для обсмаження курки нагрійте велику сковорідку на середньому вогні. Вам не потрібно змащувати її олією, оскільки в маринаді вона вже є.
- Помістіть курку на сковорідку і смажте на одній стороні протягом 4 – 5 хвилин, потім переверніть та готуйте іншу сторону протягом 3 – 4 хвилин (друга сторона займає менше часу). Вийміть курку і нещільно накрийте фольгою. Відкладіть відпочити на 5 хвилин.
- Наріжте курятину на тарілку поряд з лавашами, салатом та йогуртовим соусом.
- Щоб завернути лаваш, намажте його спершу йогуртовим соусом. Зверху трохи салату та помідорів та курячої шаурми. Загорніть і насолоджуйтесь!
Яловича шаурма
Яловича шаурма / Фото gettyimages
Інгредієнти:
– 900 г яловичого стейка, нарізаного соломкою;– 1/4 скл. оливкової олії;
– 1/4 скл. оцту;
– сік та цедра 1 лимона;
– 2 ст. л. приправи для шаурми;
– 4 подрібнених зубки часнику;
– 1 цибулина, нарізана скибочками;
Для соусу тахіні:
– 1/2 скл. пасти тахіні;
– 1/3 скл. лимонного соку;
– 2 подрібнених зубки часнику;
– 1/2 ч. л. солі;
– 1/4 скл. води.
Приготування:
- Щоб зробити маринад, змішайте у великій мисці оливкову олію, оцет, лимонний сік, приправу до шаурми та часник. Додайте смужки стейка в миску, нарізану цибулю і повністю покрийте яловичину маринадом. Дайте їй постояти в холодильнику 1–2 години.
- Коли будете готові до приготування, перекладіть у каструлю і варіть, поки яловичина не звариться, приблизно 8 – 10 хвилин
- Щоб приготувати соус тахіні, помістіть всі інгредієнти, крім води, разом у кухонний комбайн або миску і змішайте, поки добре не з’єднаються. Повільно додайте воду, щоб досягти бажаної консистенції.
- З’єднайте яловичу шаурму з лавашем, соусом тахіні та овочами на вибір. Смакуйте із задоволенням!
Шаурма по-середземноморськи
Шаурма по-середземноморськи / Фото gettyimages
Інгредієнти:
– ¾ ст. л. меленого кмину;– ¾ ст. л. порошку куркуми;
– ¾ ст. л. меленого коріандру;
– ¾ ст. л. порошку часнику;
– ¾ ст. л. паприки;
– ½ ч. л. меленої гвоздики;
– ½ ч. л. каєнського перцю;
– 8 курячих стегон без кісток і шкіри;
– 1 велика цибулина, нарізана тоненькими кружальцями;
– сік 1 великого лимона;
– ⅓ чашки оливкової олії екстравірджин;
– 6 піт;
– соус тахіні або йогуртовий грецький соус;
– рукола;
– листовий салат;
– мариновані огірки чи оливки.
Приготування:
- У мисочці змішайте кмин, куркуму, коріандр, порошок часнику, солодку паприку та гвоздику.
- Просушіть курячі стегна насухо і приправте сіллю з обох сторін, а потім тонко наріжте невеликими шматочками.
- Помістіть курку у велику миску. Додайте спеції і покрийте кожне філе цією сумішшю. Додайте цибулю, лимонний сік і оливкову олію. Знову перемішайте. Накрийте кришкою та поставте в холодильник на 3 години або на ніч.
- Коли все буде готово, розігрійте духовку до 220 градусів С. Вийміть курку з холодильника і дайте їй постояти за кімнатної температури протягом декількох хвилин.
- Викладіть мариновану курку з цибулею в один шар на велике, злегка змащене олією, деко. Випікайте 30 хвилин у духовій печі. Для більш підрум’яненої, хрусткої курки покладіть деко на верхню решітку.
- Поки курка готується, підготуйте піти. Зробіть соус тахіні або соус дзадзикі.
- Для подачі розкрийте піти. Викладіть трохи соусу тахіні або соусу дзадзикі, додайте курячу шаурму, руколу, салат та соління або оливки за бажанням. Подавайте!
Вегетаріанська шаурма
Вегетаріанська шаурма / Фото gettyimages
Інгредієнти:
– 1 ст. л. суміші спецій для шаурми;– сік ½ лимона;
– 1 брусок сиру халумі або тофу, нарізаний тонкими скибочками;
– ½ огірка, нарізаного кубиками;
– 2 помідори, нарізаних кубиками;
– ½ червоної цибулини, дрібно нарізаної;
– 1 ст. л. оливкової олії;
– червоний винний оцет;
– 150 г хумусу;
– 150 г натурального йогурту;
– жменя листя м’яти;
– 3 лаваші.
Приготування:
- Нагрійте сковорідку на великому вогні. Змішайте суміш спецій для шаурми і лимонний сік. Змастіть цією сумішшю сир. Викладіть на деко і залиште на 5 хвилин.
- Тим часом змішайте огірок, помідори та червону цибулю з олією та червоним винним оцтом та приправте. Змішайте хумус і йогурт.
- Смажте сир на сковорідці, обертаючи один раз, до золотистого кольору.
- Розділіть йогурт хумус на 3 лаваші. Зверху викладіть гарячий сир, посипте салатом та м’ятою.
- Подавайте шаурму теплою.
Шаурма по-арабськи
Шаурма по-арабськи / Фото gettyimages
Інгредієнти:
– 800 г м'яса (нежирна баранина або телятина, також можна взяти філе курчати або індички);– піта;
– 1 свіжий огірок;
– 1 помідор.
Інгредієнти для маринаду:
– 200 мл оцту 5%-ного;– 1 ч. л. кориці;
– 1 ч. л. паприки;
– 1 ч. л. тертого мускатного горіха;
– дрібка кардамону;
– 3 – 4 зубки товченого часнику;
– сіль на ваш смак.
Інгредієнти для соусу:
– 1 скл. сметани;– 2 ст. л. нарізаної зеленої цибулі;
– 2 зубки часнику;
– дрібка карі;
– 1 маринований огірок;
– олія.
Приготування:
- М'ясо потрібно нарізати на тоненькі стейки і залишити на ніч у маринаді. Потім вийняти, обсушити паперовими рушниками. Обсмажити їх до напівготовності на сильному вогні в невеликій кількості олії до появи золотистої скоринки. Стейки охолодити, нарізати на смужки.
- Покладіть м'ясо у вогнетривкий посуд, накрийте фольгою. Запікайте м'ясо 20 хвилин у духовій печі, розігрітій до 180 градусів за Цельсієм. Потім фольгу потрібно зняти і потримати в духовці ще 10 – 15 хвилин.
- Для приготування соусу змішайте сметану з товченим часником, зеленою цибулею і порізаним огірком, заправте спеціями й дайте настоятися близько пів години у холодильнику.
- Піту розріжте навпіл, всередину покладіть скибочки свіжого помідора і огірка, на них викладіть шматочки м'яса і все полийте сметанним соусом.
- Готово!
Смачного!