Як правильно обирати фрукти та овочі: 10 порад тим, хто береже своє здоров'я та бюджет
При купівлі овочів та фруктів важливим є все: час та місце їх збирання, спосіб транспортування та пакування, умови продажу. Від усього цього залежить і зовнішній вигляд продуктів, і їх смакові якості, і термін зберігання. То як же обрати овочі та фрукти, щоб завжди отримувати задоволення від їх споживання?
Ми розкриємо кілька секретів, які не раз стануть вам у пригоді. Отже, ловіть поради й насолоджуйтеся смачними дарами природи!
Читайте також Яскраві коктейлі із Zubrowka зі справжнім літнім вайбом – частина 5
Кокос
При виборі кокоса насамперед потрясіть горіх – вода всередині повинна плескатися. Відсутність соку або його невелика кількість може означати, що плід старий або має пошкодження, через які рідина витекла. Ніяких тріщин, плям цвілі та гниття на кокосі бути не повинно.
Фото pixabay
Авокадо
Недозрілий (твердий і зелений) дозріє на підвіконні протягом 3 – 5 днів. Головне – не покласти в кошик занадто м'який, майже коричневий овоч.
Фото pixabay
Манго
Стиглий фрукт – м'який, але пружний на дотик. Плід повинен піддаватися натисканню, проте зайва м'якість свідчить про перезрілість. Є темні цятки – відмінно, манго дозрів.
Фото pixabay
Сливи
Будь-яка слива – жовта, червона або фіолетова – занадто м'якою бути не повинна. Але і жорстка ягода – не варіант.
Фото pixabay
Банани
Банани, навпаки, можна брати недозрілими, зеленими. Особливо, якщо не плануєте з'їсти їх в день покупки. Для вживання тут і зараз можна брати жовті з невеликими коричневими плямами.
Фото pixabay
Полуниця
Полуниця повинна мати яскравий запах. Що стосується кольору, темний говорить про перезрілість, білі або зелені осередки – про незрілість.
Фото pixabay
Ананас
Запах такого тропічного фрукта, як ананас, повинен бути ніжним і ледь помітним. Різкий може вказувати на початок процесу гниття. Відсутність запаху – про незрілість. При натисканні стиглий ананас продавлюється, але залишається пружним, а при поплескуванні видає глухий (а не порожній) звук.
Фото pixabay
Морква
Невеликі тверді плоди темно-оранжевого кольору – те, що потрібно. Велика морква хоч і виглядає привабливо, але нітратів ввібрала багато.
Фото pixabay
Огірки
У великих огірках неприродно темного кольору концентрація нітратів гарантовано завищена. Але навіть пристойний на вигляд огірок краще очистити від шкірки. Саме там ці овочі накопичують синтетику.
Фото pixabay
Помідори
Що стосується томатів, правильні повинні бути помірно м'якими, а не пружними, як надутий гумовий м'яч. Кращий тест на нітрати – попросити продавця розрізати один помідор. Наявність білих волокон говорить про перевищення кількості хімії.
Фото pixabay